Zanzibar – predvorje raja

Postoje mnoga divna mesta na ovoj našoj Plavoj planeti koja kada  vidimo, probude ono naše iskonsko sećanje na savršen mir, lepotu jednostavnosti, sklad i harmoniju, ona mesta gde se osećamo istinski  kao kod kuće, gde vreme teče nekim svojim drugačijim tokom i sve ima drugačiji smisao. Jedno od njih je definitivno – Zanzibar.

Prelepo zeleno ostrvo uz zapadnu obalu Tanzanije koje zapljuskuje topli, zeleni Indijski okean, polako, ali sigurno se nominuje za turističku listu TOP destinacija i baš ta činjenica mu daje veliku dozu atraktivnosti za one kojima bujna, divlja i raskošna, a još uvek ne preterano komercijalizovana priroda, predstavlja mnogo veću vrednost prilikom izbora mesta za odmor, za avanturu, za ,,punjenje baterija“, za istraživanje i pomeranje granica.

 Povedi me u Zanzibar

            Kada sam se odlučila za putovanje na Zanzibar pre dve godine, prijatelji su mi rekli da su mislili da on postoji samo u vicevima i šalama – kao mesto na kraju sveta ili u hit pesmi 🙂

Povedi me u Zanzibar pre više od 40 godina – Povedi me u Zanzibar

i zaista zvuči tako, ali je Zanzibar u stvari  neistraženi dragulj Crnog kontinenta. Ono što niko ne očekuje da se krije iza tog neobičnog imena, jesu čarobni, bajkoviti pejzaži, beskrajne bele peščane plaže, smaragdno zeleno more i kristalno, blistavo nebo. I moj prvi utisak je bio takav – mora da se neko šali sa mnom – ovakvo mesto stvarno postoji!?

Igre u belom pesku

Posebnu draž i taj magični utisak donosi i činjenica da se često nađete sami na tim nepreglednim plažama potpuno zaštićeni od vreve i gužve turista kakvu biste možda očekivali na ovakvoj destinaciji. Naročito u svitanje dana, kada su boje i oblici topli i meki i sasvim različiti od onih koji će sinuti u svom koloritu kada sunce bude visoko u zenitu, na samo 6 stepeni južnije od Ekvatora. U kasnim popodnevnim satima kolorit postaje još živopisniji – plavetnilo neba ukrase brojni šareni ,,zmajevi’’ – kajt surfing (kite surfing). Izuzetno atraktivan i adrenalinom nabijen ekstremni sport, prosto mami da mu se prepustite i ukrotite smaragdne talase, dok vas vuče vaš ,,zmaj“. Potpuno čarobno…u ovim izazovima možete uživati na istočnoj obali Zanzibara, ako ste pomislili da bi vam možda usporeni, relaksirajući ritam života ili odmora bio dosadan, a beli, perfektno sitni, utabani pesak je idealna podloga za sportove s loptom, pa pripreme za novu sezonu u fudbalu mogu da se održavaju u senci palmi. Igre u pesku su omiljene deci svih uzrasta, svih rasa i nacija.

Klima je izuzetno prijatna, tako reći idealna tokom cele godine, a dnevne oscilacije u temperature su često veće nego između godišnjih doba.  Dnevne oscilacije nivoa mora su isto tako ekstremne, pa kilometarske oseke dozvoljavaju da istražite dno okeanskih dubina i možda spasite život ponekom morskom ježu, zvezdi ili krabi, bacajući ih u zaostale barice…

            Čarobna fauna

Centralni deo ostrva pokriva čuvena Džozani šuma (Jozani Forest) u kojoj živi endemična vrsta majmuna – crveni colobus koji se može videti samo na Zanzibaru. Colobusi su vrlo slobodni, radoznali i druželjubivi i kao da su svesni da su zaštićena vrsta.

U blizini se nalazi i najveći Centar za uzgajanje leptira u Istočnoj Africi – Butterfly centar, u kojem leptiri imaju podršku kroz sve faze svoje transformacije i tokom svog kratkog životnog veka od svega par nedelja…

Životinjski svet Zanzibara interesanim čine i kornjače svih generacija, od beba do 200-godišnjaka koje decenijama žive na obližnjem ostrvcetu Zatvoru (Prison island). Faunu Zanzibara ne čine nažalost velike afričke životinje, iako postoje zapisi da je ovo ostrvo u dalekoj prošlosti naseljavalo mnogo slonova, ali ih sada uopšte nema, samo niko ne govori o tome kako i zašto su istrebljeni, jer ove divne životinje verovatno nisu odolele pohlepnim lovokradicama i trgovcima slonovačom.  Postoji i legenda o Zanzibarskom tigru, ali i to je samo sada priča za decu ili za radoznale turiste.

Zanzibar je poznat po svojim začinima i dugo je bio najveći izvoznik karanfilića iako na ostvu na brojnim farmama začina uzgajaju i vanilu i biber, djumbir i cimet, kurkumu i muskatni oraščić i izuzetno je zanimljivo upoznati i otkriti načine kako od zelenog žbuna ili drveta, nastaje začin kojim začinimo našu hranu, a i naše živote.

            Grad od kamena

Stontown,  kameni grad, je glavni i najveći grad Zanzibara, pod zaštitom je UNESCO-a i vrlo je poznat po svojim vratima, kojih ima oko 250 i svaka su posebna i jedinstvena. Grad ne odiše čistoćom, ali je izuzetno živ na svojim trgovima, pijacama začina, sveže i pripremane hrane – popularan je noćni market na kojem možete probati sve specijalitete zanzibarske kuhinje.

Grad kontrasta, spoj raznolikih kultura i tradicija, afričke i azijske, indijske, arapske, evropske, jer je dugo bio britanska kolonija, ali i pod upravom omanskog sultana…svaki od tih uticajaj filigranski je utkan u svaki detalj.

Rodni grad popularnog frontmena grupe Queen, Freddy-ja Mercury-ja, koji je u svojoj 17-oj godini emigrirao u Britaniju, gradeći svoju uspešnu svetsku karijeru. Mercury’s House sada je privatna kuća, a postoji tabla koja svedoči o počecima i razvoju tada mladog muzičara ispred koje se rado slikaju turisti.

Zanzibar je u prošlosti bio poznat po trgovini robovima, bio je mesto odakle su deportovani robovi iz Istočne Afrike do svojih narednih destinacija  i sada postoji katedrala sagrađena na mestu bivše ,,pijace’’ robova.  Sumorno i teško mesto na kojem se oseća sva težina patnje i bola tih nedužnih ljudi…

            Bez obzira na siromaštvo i bedu, očigledna je životna radost na licima stanovnika Zanzibara, a iskre u dečjim očima najbolje govore da kada živite u predvorju raja, novac i materijalno bogatstvo nisu uopšte preduslovi  za sreću.