Sejšeli – dokaz da je raj na Zemlji

                Kada samo kažete egzotika, pred očima se ređaju slike prizora sa ostrva poput Sejšela. Beskrajno duge peščane plaže, palme, tirkizno more i po neka granitna stena koja ,,razbija’’ ali oplemenjuje tu i onako čarobnu scenografiju poput najlepšeg sna.

                I kada se samo jednog jutra probudite, odvezete na aerodrom i čekirate za jednu takvu destinaciju, shvatate da ste se probudli. I zaista putovanje na Sejšele je bilo pravo buđenje. Buđenje onog dela u nama koji se seća rajskih prizora u onoj dimenziji gde je sve upravo tako, čarobno i veličanstveno.

                Najlepše plaže sveta na ostrvima Mahe, Praslin i LaDigue daju priliku i stvaraju osećaj ponovnog povezivanja sa svojom suštinom, sa majkom Zemljom. Ležeći na belom, sitnom pesku koji emituje toplu energiju koja se širi celim telom, Sunce pod skoro pravim uglom jer ste na samo 4 stepena južne geografske širine šalje svoje zrake do svake ćelije. Da se zaokruži priča od četiri elementa, tu je i plutanje u toplim vodama Indijskog okeana koje pruža  osećaj povratka u majčinu utrobu, dok vetrovi koji neprestano duvaju stvaraju osećaj toka, večnog toka i promene, smenom oblaka i sunčanih intervala, ali pokretanjem vode u vidu talasa promena.

                Jedinstvena ostrva, Sejšeli su nastali kao posledica razdvajanja kontinenata Afike i Azije i takvim svojim poreklom ostali su dom specifičnim i endemičnim biljnim i životinjskim vrstama, kao i reljefom i sastavom stena koje nema niti jedno drugo ostrvo na svetu. Neke legende kažu da ova ostrva i jesu Raj koji je opisan u svim svetim knjigama. Hiljadu i šesto kilometara udaljena od najbližeg kopna, sa pozicijom usred zelenog Indijskog okeana, zaista jesu mesto koje treba odabrati kada odlučite da odete na kraj sveta, da se udaljite i odmaknete od svega i svih kako biste ponovo uspostavili ili pojačali veze sa Sobom i svojom božanskom suštinom.

                Divna bića kao što su predivne kornjače, bića koja žive dugo, izgledaju poput  vanzemaljaca i od  kojih mnogo toga možemo da naučimo, žive na skoro svakom od Sejšelskih ostrva, dok im je prirodno stanište na najvećem atolu na svetu Aldabri koji je pod zaštitom UNESCO-a kao svetska prirodna baština. Kornjače se kreću usporeno, dišu usporeno i nije li upravo to recept za dugovečnost? Najstariji predstavnik ove vrste kornjača, čuvena Esmeralda (koja je mužjak) smatra se da ima oko dvesta godina i živi na Ptičjem ostrvu na Sejšelima.

                Jedna od najmisterioznih pojava na Sejšelima jeste i čuvena palma Coco de Mer oko koje postoje brojne legende. Prvobitno nazvana morskim kokosom jer je plod, tj. seme ovog drveta pronađeno u moru i smatralo se da potiče iz mora, dok se konačno nije, kada su Sejšeli i ,,otkriveni’’, došlo do zaključka da je ostrvo Praslin prirodno stanište ove čudnovate biljke. Postoje muško i žensko stablo čiji plodovi neodoljivo podsećaju na muške i ženske polne organe i generalno postoje neverovatne paralele sa ljudskim rodom. Stabla doživljavaju polnu zrelost otprilike isto kao ljudi, oplođen cvet ženske biljke razvija plod 9 meseci, a nakon odvajanja od majke biljke, stabla se na čudnovat način brinu o plodu poput roditelja. Legende kažu da ove dve biljke zaista ,,vode ljubav’’ ali da onaj ko u olujnim noćima kada se oplodnja najčešće dešava prisustvuje ovom činu, ili oslepi ili poludi, tako da tajna i misterija nije do danas u potpunosti objašnjena. Razlika u odnosu na ljude je što Coco de Mer živi i do dve stotine godina. Da li je to zbog lokacije? Možda bi trebalo da se preselimo na Sejšele i proverimo J

Koko de mer – najčudnija biljka na svetu

                Sejšele su otkrili Portugalci u šesnaestom veku, ali naselili i kolonizovali Francuzi u osamnaestom veku dok su Englezi preuzeli koloniju u devetnaestom veku, tako da je frnacunski i britanski uticaj više nego prepoznatljiv. Ostrva su dugo bila, baš zbog svoje pozicije, stecište poznatih pirata, a najpoznatiji od njih Francuz La Buse – ili Brzi, Opaki koji je na Sejšele došao posle Kariba je tu sakrio svoje ogromno blago. Neposredno pre svog pogubljenja bacio je šifrovanu mapu gde se blago nalazi, a mapa navodno, nije dešifrovana do danas. Sejšeli su zato atraktivno mesto i za uzbudljivo avanturističko putovanje i potragu za pravim gusarskim blagom. Čak i ako ga ne pronađete, sigurno je da ćete neko blago, baš ono koje vam je najpotrebnije, tamo i pronaći.

                Sa pečatom u pasošu u obliku ženske biljke Coco de Mer-a koji neodoljivo podeća na pozamašna ženska bedra i stižete i napuštate Sejšele. Boraveći tamo shvatate da su stanovnici ovog ostrva vrlo specifičnih fizičkih odličja nastali mešanjem francuskih i engleskih kolonizatora i afričkih robova, kreirajući vrlo posebnu kreolsku naciju i da postoji neka bliska konekcija između njih i palme Coco de Mer.

                Najmanji glavni grad na svetu , Viktorija je poput nekog filmskog studija sa scenografijama u kojima se snimaju najrazličitiji filmovi iz doba kolonizacije, ali i izrazličitih razdoblja istorije i Afrike i Azije, ali i Evrope. U samom centru grada na kružnom toku , nalazi se mali ,,Big Ben’’ toranj sa časovnikom poput istoimenog u Londonu, ali ćete već iza ugla pronaći i možda i najmanji Hindu hram na svetu, koji svojim živopisnim izgledom potpuno ,,iskače’’ iz okruženja,  mameći vas da ga posetite i susretnete u njegovoj isto tako šarenoj unutrašnjosti ponekog Ganešu, Šivu ili Parvati, okićene cvećem po hindu običajima.

                Jedno od najživopisnijih mesta je svakako gradska pijaca, tržnica gde je uživanje prolaziti između tezgi sa svežom ribom, najpoznatijom tunom i red snapper-om, voćem, povrćem i začinima, ali i suvenirima gde dominiraju magneti i razni ukrasi u obliku ženskog semena Coco de Mer, kao i minijature kornjačica, crnog papagaja i sejšelskih gušterova.

                Kokos, banana u bojama od zelene preko crvene do žute, marakuja, džek frut, agava, lubenice, mango, papaja su neizbežan deo vašeg dnevnog menija, a specifičnost za Sejšele je tzv. Hlebno voće – breas fruit od kojeg se pravi poseban čips poznatog hlebnog ukusa, a postoji i legenda, da kada ovo voće konzumirate, sigurno se ponovo vraćate na Sejšele…

                Sejšelska orhideja je nešto što je takođe zaštitni znak ostrva pored već pomenutih, a bujna vegetacija i specifične vrste egzotičnog voća i povrća, začina, čine da se zaista osećate kao u rajskom vrtu i da se tamo, makar u mislim i snovima ponovo vraćate.

                Postoje mnogi razlozi za odlazak na Sejšele, a onih protiv, takoreći i nema i zašto onda odlagati taj susret sa Rajem, kada znamo de se on, u stvari, nalazi na Zemlji?