Malme – grad parkova i finih ljudi

Malme me je ugostio jednog proleća i ostavio neizbrisiv utisak lakoće postojanja. Miks neofuturističke arhitekture, zelenih parkova, istorijskih građevina i muzeja, nasmejanih ljudi na biciklovima i skateboardovima budi sva čula i poziva na akciju, avanturu i istraživanje.

Naizgled mali, ali treći po veličini grad na samom jugu Švedske koga moreuz razdvaja, a čuveni most Orezund spaja sa susednom Danskom i Kopenhagenom, a pod čijim je okriljem i bio sve do 17. veka, ne može nikoga da ostavi ravnodušnim. Nije ni čudo što ga zbog prelepog ambijenta i okruženja, bogate kulture, finih ljudi, nazivaju skandinavskim biserom. U gradu od oko 350 hiljada stanovnika se govori skoro 150 jezika, što mu daje kosmopolitski karakter.

Orezund most je jedan od najneobičnijih mostova na svetu. Most koji ponire u more i koji jednim svojim delom i nije most, nego tunel ispod mora. On je najduži kombinovani most za drumski i železnički saobraćaj na svetu i dužina mu dostiže skoro 8km. Izgrađen je pre 20 godina i konstuktori su imali ozbiljan izazov da na najoptimalniji način reše bezbednost samog mosta, ali i aerodroma Kastrup sa danske strane u Kopenhagenu koji se nalazi u neposrednoj blizini. Vožnja ovim mostom autobusom ili vozom predstavlja jedinstveno iskustvo i bilo da sletite na aerodrom u Malme-u ili u Kopenhagenu, nemojte propustiti ovu vožnju.

            Međutim, ono što je ubedljivo najupečatljivije u Malme-u jeste njegov  tzv. ,,Uvrnuti toranj’’  Turning ili Twisting  torso, neo-futuristički rezidencijalni oblakoder, najviša zgrada u Skandinaviji i takođe prvi neboder ovakvog izgleda na svetu. Projektovao ga je španski arhitekta, a svoje prve stanare ovaj atraktivni neboder visine 190m, dočekao je 2005. godine. Sa pogledom na pomenuti Orezund most definitivno je zgrada u kojoj bi bilo interesantno stanovati. Svakako uz prethodnu najavu i rezervaciju i turisti su u mogućnosti da posete restoran i konferencijski prostor na najviša dva sprata, 53. i 54.

            Ipak meni je najveće uživanje predstavljalo istraživanje svakog kutka grada na biciklu koji sam dobila kao pripadajući deo svog hotelskog smeštaja. U početku mi je predstavljalo izazov jer su Skandinavci vrlo vešti biciklisti i ponekad su malo nestrpljivi i neobazrivi prema turistima jer  je deo je njihove kulture i brige o životnoj sredini da će pre voziti bicikl nego automobile. A parkovi kojih je na stotine puni su nasmejanih stanovnika naročito u vreme ručka dok na klupama ili travi, veselo ćaskaju uz obroke koje su spremili kod kuće, ili kupili u obližnjim restorančićima. Iako ima mnogo zanimljivih, ,,zdravih’’ restorana, naročito je Malme raj za vegetarijance  i vegane, hrana je prilično skupa, pa čak i lokalno stanovništvo izbegava nepotrebne troškove. Pridružila sam im se i uživala u ukusnoj ,,hrani za poneti’’ u parkovima, na obali mora i upravo su takvi doživljaji dali celokupnom boravku posebnu draž.

            Najstariji i najpoznatiji park je Kungsparken koji je otvorio krajem 19. veka kralj Oskar II i park je po njemu i dobio ime. Park je poznat po veličanstvenoj fontani u svom središtu kao i po različitom vrstama biljaka koje su donešene sa 3 kontinenta. U gradu prepunom parkova i zelenila možete uživati i u atraktivnom Slottsparken, Castle parku,  u kome se nalazi i stara vetrenjača koja je sada muzej. Zanimljiv ambijent i za šetnju i za fantastične živopisne fotografije.

            Napoznatiji trg u Malme-u je Lila Torg (Mali trg), u samom centru grada, načičkan kafićima, starim kućama, popločan prirodnim kamenom, a kao tržnica i mesto okupljanja, naročito leti, služi još od kraja 16. veka. Pravi je dokaz kako može da se napravi atraktivna kombinacija istorijskih i starih građevina, okruženja i modernog stila života. U opuštenoj šetnji i razgledanju ovde možete nabaviti zanimljive i autentične suvenire.

            Pored malog, naravno postoji i Veliki trg, Strotogert, glavni gradski trg sa fontanom, Gradskom kućom i statuom Karla X Gustava Švedskog i od polovine 16. veka na ovamo važi za najveći skandinavski trg. Povezan je pešačkom zonom sa Malim trgom.

Dvorac Malmohus koga je polovinom 15. veka izgradio danski kralj Kristijan III i u njemu proveo većinu svog života ima burnu istoriju jer je jedno vreme služio i kao zatvor u kome je tamnovao i jedan od muževa Meri od Škotske. Danas se u njemu nalaze čak četiri muzeja: Pomorski, Muzej umetnosti, Gradski muzej i Tropikarijum.

            Među mnoštvom crkava i katedrala koje su ostale očuvane i dobro uklopljene u okolne modernije građevine, izdvaja se naročito Crkva Sv. Petra, najstarija crkva  Malme-u, gotička građevina iz 14. veka koju često opisuju kao najznačajniji gotički spomenik u crkvenoj arhitekturi.  Bila je duhovni centar u doba Reformacije i u njoj se nalaze dobro očuvane freske kasnog srednjeg veka. Za ljubitelje crkvene arhitekture i umetnosti ona je nezaobilazna.

            U Malme-u živi dosta stanovnika sa naših prostora tako da u opuštenoj šetnji parkovima ili na ulicama možete čuti razumljive jezike i onda se polako slažu kockice i shvatate zašto se osećate tako prijatno i dobrodšlo u ovom opuštenom gradu otvorenog srca. Preporuka je da posetitie Malme upravo da proširite svoje vidike i osetite zahvalnost za obilje sunčanih dana koje na našim prostorima imamo jer kada videte na licima i u osmesima Šveđana radost zbog svakog sunčanog dana i sata, shavatite šta je prava vrednost.