Kolmar – gradić iz bajke u kome je vreme stalo

                Često sam se pitala, kada bih ugledala fotografije gradića poput Kolmara, kakav je život tamo, da li  njegovi stanovnici živeći u tako bajkovitim kućama, šetajući bajkovitim ulicama zaista doživljavaju svoje bajke?

        Putovanje u nestvani Kolmar izabrala sam  jednog lepog proleća, kada je buđenje prirode doprinelo još većoj čaroliji. Smešten u srcu francuskih vinograda, na rečicama koje kanalima protiču kroz čitav grad dajući mu atmosferu poput Venecije iz koje sam se tamo i uputila. Možda baš zato je deo ovog bajkovitog grada dobio nadimak  Mala Venecija ,, La Pettite Venice’’. I zaista osećaj je pored očaranošću bojama i arhitekturom kućica kao od čokolade, bio zaista kao da hodam ulicama čuvene Venecije, ali u minijaturnom izdanju. Nasmejani stanovnici ovog grada radosno dočekujući goste, turiste u sebi se osmehuju izrazima oduševljenja na njihovim licima, potvrdili su moju pretpostavku da verovatno žive u svojim privatnim bajkama.

                     Ovaj šarmanti gradić od svega 60-ak hiljada stanovnika je smešten na tromeđi Francuske, Nemačke i Švajcarske i verovatno zbog svih uticaja prihvatio je njihove običaje, pa je stvorio tradiciju koja ima elemente svih kultura koje ga okružuju i prožimaju.  Sa istorijskim nasleđem od preko hiljadu godina, od pre 20-ak godina je postao zaštićeno područje svetske baštine i renovira se i restaurira tako da očuva svoj nekadašnji izgled i time svakog posetioca ,,odvede’’ u neka davna, srećna, bezbrižna vremena, takoreći u bajku.

                  Grad je turistima  zanimljiv i zbog izuzetno maštovitih proizvoda zanatske radinosti, suvenira  sa oznakom ,,made in Alsac’’ bez kojih svakako ne možete napustiti ovaj grad. Alzaška regija je poznata po rodama i sigurno ćete obradovati svoje najdraže poklonom koji ima neki detalj ove dražesne ptice.

     Kolmar je ,,prestonica’’ vinogradarskog Alzasa, tako da pored toga što ćete obavezno probati specifična, posebna vina u ovom gradu, u nekom romantičnom kafeu, sigurno ćete se ,,obezbediti’’ sa nekoliko boca kvalitetnih vina sa ovog područja i dok ih po povratku kući budete s nostalgijom ispijali, razmišljaćete da se u Kolmar vratite možda u nekom drugom periodu godine i doživite njegovu čaroliju, za koju kažu da je nestvarna oko Božića i Nove godine. Ono što takođe ne smete propustiti jeste da probate čuvene sireve, ali  i mirisna peciva koja će vas mamiti da svratite u pekarice dok šetate živopisnim ulicama. Hrana je najčešće nešto što nam ostavlja najupečatljivije utiske sa putovanja jer intrigira skoro sva naša čula, tako da će vam i u Kolmaru ona upotpuniti doživljaj koji se rekla bih, ne može uporediti ni sa jednim drugim.

        Pešačkom zonom možete bezbedno prošetati obilazeći znamenitosti ovog grada koji je bio zaštićen  tokom II svetskog rata i njegove kuće su ostale očuvane kao vekovima unazad kada su izgrađene, a interesantne su i ture vozićem kroz grad čime upoznavanje ubrzate iako vam za sam obilazak nije potrebno mnogo vremena, ali možete grad doživeti kroz neku drugu dimenziju.

          Takođe, grad možete obilaziti i brodićem koji vozi kanalima i tako doživeti grad iz opet neke treće dimenzije. Mala Venecija će vas oduševiti, naročiti time koliko brižnosti i pažnje je uloženo u održavanje i očuvanje autentičnog izgleda. Doživljaj za pamćenje.

         Ono što je u Kolmaru zanimljivo je svakako velika natkrivena pijaca/tržnica gde svakako možete osetiti duh ovog kraja, sa voćem i povrćem, sirom, pecivom, suhomesnatim proizvodima specifičnim za ovaj kraj i proizvodima zanatlija koji svi veselo i razdragano nude svoje proizvode. Iako cene za naše uslove nisu baš pristupačne, nećete sigurno odoleti da bar nešto od ovih simpatičnih, nasmejanih Alzašana kupite.

     Unterlinden muzej pokriva istoriju skoro 7000 godina unazad i ako vam vreme dozvoljava možete posetiti ovaj sjajan muzej i u Kolmaru imati svoj čas istorije – od praistorije do dela savremenih umetnika poput Monea, ovde možete videti kako se pravilo vino u srednjem veku, kako su izgledale zanatske i umetničke radionice kroz istoriju na ovim prostorima..

          Custom house ili zgrada carine je jedan od top lokaliteta koje treba da obiđete  jer se ovde i oko ove kuće sve dešavalo u Srednjem veku kada je Kolmar bio važan strateški trgovački centar. Na putu do nje se nalazi trg sa malim drvenim trgovačkim kućama, gde su se dešavali razni festivali i okupljanja raznih vrsta tokom vekova.

         Kolmar – u bilo koje godišnje doba da odete, nećete pogrešiti jer ćete otići po svoj komadić čarolije i osetiti lepotu života koji je bezbrižan i veseo i podsetiti se kako da takvu sličnu čaroliju napravite u svojoj svakodnevici. Bajke su stvarne. Kolmar nam to potvrđuje.