Posle nje više ništa nije isto – Indija

jjtravelblog_tajmahal

Poslednjih 20 godina želja mi je bila da dođem u Indiju i provedem nekoliko meseci u ovoj posebnoj zemlji. Kao što to obično biva, ono što želite desi se tek onda kada ste spremni da od tog iskustva dobijete najbolje za sebe, svoj rast i napredak.

Indija je u prvih par dana uvek šok, kulturološki, a i svaki drugi, ali ubrzo, ako se prepustite, shvatite da taj haos oko vas vrlo podseća i na vaše haose koje nosite dugo u sebi. Kada to prihvatite, Indija vas prigrli sebi. Toplo, čvrsto, isceljujuće.

Tadž Mahal i tvrđava u Agri

Od bede i siromaštva, smeća i prašine, svetih krava i pasa lutalica, preko svetih mesta oko reke Gang i svetog jezera u Puškaru, do sjaja i raskoši jedinstvenog i veličanstvenošću neprevaziđenog Tadž Mahala, palata u Agri, Džajpuru i Udajpuru, vi shvatite da i vi sve to nosite u sebi. I onda se kockice nekako slože.

Simbol večne ljubavi, muškarca prema voljenoj ženi, ovekovečen u grobnici kakvu svet do sada nije video, Tadž Mahal u Agri, izaziva divljenje u takvim razmerama da jednostavno ne možete da odvojite pogled. Telom vam prolaze trnci jer je energija i snaga te ljubavi i nekoliko vekova kasnije prisutna. Šah Džahan i voljena Mumtaz svojom vanvremenskom ljubavlju, koju ni smrt nije mogla da prekine, šalju jedinstvenu poruku svetu: Ljubav je jedino što ostaje kada sve drugo nestane.

Tvrđava u Agri, prestonici Mogulske dinastije čiji su vladari vekovima vladali prostorima severne Indije, nalazi se na dva i po kilometra od Tadž Mahala. Veličanstvena je i u njoj je Jasmin kula. Sa nje je Šah Džahan, zbačen s vlasti i zatočen od strane najmlađeg sina, do svoje smrti posmatrao s tugom i setom mesto na kojem počiva voljena Mumtaz, preminula rađajući njihovo 14. dete. 

Spomenici islamske umetnosti, mogulske arhitekture iz 16-18. veka, tako su postali simboli Indije i najlepše građevine na svetu.

Rituali na Gangu

Indija je zemlja hinduizma i boravak na svetim mestima unosi mir u svaku ćeliju vašeg bića. I nisu to samo hramovi posvećeni mnogobrojnim hinduističkim božanstvima poput Šive, Brame, Višnua, svima omiljenog Ganeše, Lakšmi, Krišne i drugih, to su i sveta reka Gang u svetim gradovima Rišikešu, Haridvaru i Varanasiju, kao i sveto jezero u Puškaru, Braminom gradu.

Na takozvanim gatovima na Gangu, sveštenici (bramani) izvode rituale i molitve za vas, povezujući vas sa božanstvima kojima se obraćate. Rituali podrazumevaju da se božanstvima obratite čistog srca i uma i da svoje želje i molitve, uz darivanje, pustite niz reku ili spustite u jezero. Energija je nestvarno smirujuća, uzburkanost našeg uma se ublaži i mi postajemo usklađeni sa samim sobom, Univerzumom, božanskim.

Karavani kamila i kočija sa upregnutim kamilama, dolaze i prolaze ka pustinji u Puškaru, noseći  putnike u potrazi za avanturom, slobodom, sobom… Mnogi sve to i pronađu, nesvesni da su nekad davno izgubili veze sa tim delovima Sebe.

Zemlja kraljeva

Radžastan (Zemlja kraljeva) je poznat po mnogo čemu (dragom i poludragom kamenju, astrologiji, čitanju sa dlana), ali pre svega po velikoj, pravoj pustinji Tar. Na obodu iste žive nomadi u šatorima, uz logorsku vatru, slaveći život svakog dana kroz svoj ciganski ples. Oni provode svoje dane uz muziku i vatru, sa decom koja odrastaju u slobodi kao vrhovnoj životnoj vrednosti.

Karavani kamila i kočija sa upregnutim kamilama, dolaze i prolaze ka pustinji u Puškaru, noseći  putnike u potrazi za avanturom, slobodom, sobom… Mnogi sve to i pronađu, nesvesni da su nekad davno izgubili veze sa tim delovima Sebe.

Indija je višeslojna, puna kontrasta, izazova, otvara razna pitanja, ali daje i odgovore. Uvuče vam se pod kožu, ispuni neke praznine u vama, gostoprimljivošću svojih ljudi, ukusima, mirisima, bojama, dezenima, toplinom… U Indiji možete da spoznate mnogo toga, pre svega koliko malo je zaista potrebno da budete srećni. Dovoljno je samo da odlučite.

Tekst je objavljen u magazinu ONA