Bali – Raj na Zemlji

Zašto je Bali popularna destinacija?

Od kako je planetarni uspeh doživeo film ,,Jedi, Moli, Voli’’ prema istoimenoj knjizi Elizabet Gilbert, Bali kao destinacija na kojoj se otkriva ovo poslednje, dostigao je u poslednjih 10ak godina isto tako planetarnu popularnost. Ipak, sam Bali kao malo vulkansko, indonežansko ostrvo svoju rajsku prirodu čuvao je vekovima u kojoj su uživali oni koju su je slučajno otkrili ,a namerno zavoleli i tamo ostali ili se iznova vraćali.

                Iako ga zapljuskuje topli , zeleni, bistri Indijski okean, Bali ne krase egzotične plaže iako jesu kilometarski duge i peščane. Boja peska je od vulkanske prašine tamna, smenjivanje plime i oseke je drastično, a talasi su veoma visoki i plaže nisu atraktivne za kupanje i plivanje, ali ipak jesu rajske  za nekoga – za surfere. Bali, ostrvo Bogova, kako ga takođe često zovu, jeste surferski raj i ako su ekstremni vodeni sportovi vaša strast, na Baliju ćete pronaći svoj novi dom. Ipak, uživanje na plaži je moguće sa prosečnih 12-13 sunčanih sati dnevno uz sveže voćne koktele ili salate, ali ćete se najbolje provesti u brojnim hotelima-resortima koji imaju nestvarno uređene bazene i u lepoti i zelenilu džungle u koju su najčešće smešteni, doživljaj će zaista biti ,,bogovski’’.

                Fotografije koje ćete poneti  sa Balija (ne samo one na kamerama i mobilnim telefonima, nego i one koje će se duboko urezati u vaša sećanja) obilovaće bojama od crvene, pink i purpurne kakvo je najčešće nebo dok Sunce zalazi, intenzivno plave, tirkizne i svetlopave nijanse vode, mnogih nijansi sive od vulkanskog peska, nijansi zelene sa kaskadnih pirinčanih polja do bele od paperjastih oblaka na bistrom nebu. Tako da Bali možemo proglasiti i rajem za još nekoga – za fotografe.

                Kao da ima nešto drugačije u vazduhu Balija, vrlo brzo po dolasku osetite mir, opuštenost i zaboravite na sve brige i terete, stres koji ste možda neželjno ,,spakovali’’ sa sobom na put za Bali. Iako je samo putovanje prilično dugo i može da potraje i 24h, kada ugledate još iza aviona pre sletanja na aerodrom Denpasar, intenzivno zelena ostrvca i stene kako prosto ,,izviru’’ iz osunčanog okeana, taj nivo stresa se već smanji na polovinu, ili ga ostavite, zaboravite još tu u avionu. Opuštanju će doprineti lakoća putovanja po samom ostrvu iako ćete se u početku možda i nervrati što je na ostrvu na kome ima 4 mil. stanovnika i isto toliko motocikala, saobraćaj toliko usporen da i kratke destinacije u saobraćanom špicu prelazite satima, brzo ćete lakoću postojanja prihvati kao svoj modus ponašanja jer nigde vam se žuri. Masaže će postati skoro svakodnevni ritual jer na Baliju se negovanjem tela, neguje i duh, a izbor je zaista veliki pa ćete se brzo ,,navući’’ na ovu vrstu brige o sebi. Telo, um i duh će imati priliku da se povezuju i isceljuju na brojnim mestima gde se praktikuju joga i meditacija i Ubud je mesto koje je opet raj za nekoga – za jogije/ jogine i posvećenike meditacijama.

                Bali kao jedino ostrvo na kojem je dominatna religija Hinduizam u najmnogoljudnijoj muslimanskoj državi na svetu – Indoneziji, obiluje hindu hramovima i svetilištima i na samom ostrvu ih ima preko 20.000. Balinežanski duhovni i religiozni rituali će vas oduševiti jer na dnevnom nivou prinose darove božanstvima u malim paketićima od lista banana, napunjenih pirinčem, cvećem i voćem jer oni veruju u svakodnevnu borbu dobra i zla čiji je ishod je ishod neizvestan, pa darovima pomažu Dobru. U tome se ogleda i čuveni balinežanski ples pod maskama, upravo onih koje simbolizuju dobro i zlo. Nekoliko čuvenih hramova koji su neizostavni za posetu Baliju, izazvaće intenzivne emocije jer Bali je raj i još za nekoga – za duhovne tragaoce.

                Avanturisti će se oduševiti hajkingom na još uvek živi vulkan Batur ili potragom za skrivenim vodopadima u srcu džugle, ili poznatim i popularnim Bali swing-om – ljuljanjem na ogromnim ljuljaškama iznad nepreglednog zelenila divljine.  Jer Bali je Raj i za avanturiste i istraživače.

                I ukupni doživljaj Balija možda ćete zaokružiti jednom šoljicom kafe i to ne obične, nego najskuplje na svetu – Kopi  Luwak, kafe koja vam može izazvati i oduševljenje, ali i nelagodu upravo zbog načina njene pripreme. U svakom slučaju na Baliju je sve drugačije, a jedini način da to otkrijete, jeste da Bali – doživite.